NIEUW!
PAPA MAMA KALENDER

Wie haalt de kinderen van school? Hoe laat begint de zwemles? Wat doen we met de vakanties?
Maak een overzichtelijk rooster van alle activiteiten van de kinderen met behulp van de papa-mama-kalender. Maak in 3 stappen je eigen online papa-mama-kalender. Klik voor een korte uitleg op de 3 blokken »

Blog


Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden

16 maart 2016

Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden (3)

Misschien wel het lastigste deel van de echtscheidingsmelding aan de kinderen.
Wat en wanneer je de kinderen vertelt dat je gaat scheiden, valt goed voor te bereiden.
Hoe je het de kinderen vertelt, is ingewikkelder omdat je geconfronteerd wordt met de emoties van de kinderen, van je partner en die van jezelf.
Toch geldt ook hier dat een goede voorbereiding helpt. Van te voren kun je nadenken over:

Zijn wij als ouders in staat om de echtscheidingsboodschap samen aan de kinderen te vertellen?

Het mooiste is natuurlijk om als ouders het samen aan de kinderen te vertellen, maar het wordt voor de kinderen erg zwaar als één van de ouders emotioneel, in het bijzijn van de kinderen, onderuit gaat. In dat geval kan de emotioneel sterkste ouder de scheidingsmelding het beter alleen doen. 

Mogen de kinderen zien dat de ouders het moeilijk hebben met de echtscheiding?

Scheiden doe je niet zo maar. Het is dus prima dat de kinderen merken dat jullie verdrietig en teleurgesteld over de echtscheiding, zolang de ouders beheerst om gaan met hun eigen emoties.
Het zou eerder een verkeerd beeld geven wanneer de ouders niets van hun emoties aan de kinderen laten zien. Het is goed om kinderen mee te geven dat een scheiding verdriet doet en het een keuze is die je niet zomaar maakt.

Vertel je het alle kinderen tegelijkertijd?

Dat hangt een beetje van de kinderen af. Wanneer er een groot verschil in leeftijd tussen de kinderen is of je verwacht dat één van de kinderen extreem gaat reageren, is het misschien beter dat jij en je partner de kinderen het elk apart vertellen. Zorg er wel voor dat alle kinderen de scheidingsmelding op dezelfde dag krijgen.

Wees helder en duidelijk

Hoe graag je het ook zou willen, je kunt je kinderen niet beschermen tegen het verdriet van de echtscheiding. Je beschermt je kinderen in elk geval niet door een 'half zachte' echtscheidingsmelding te doen waarbij het lijkt dat er misschien nog een weg terug is. Je helpt je kinderen door vanaf het begin duidelijk te maken dat er echt een scheiding komt. Dat lijkt misschien hard, maar voor de kinderen is zekerheid over de gezinssituatie is beter dan onzekerheid.Volgende blog: Reacties van kinderen op de echtscheiding   


  

Reacties

Bea Uuldriks 28 maart 2016
ik heb hun het bericht laten lezen, ze waren al 12 plus ,dat zijn vriendin Gea mijn ex niet kon missen en graag met hem mee wou om voor hem een baan in groningen te zoeken bij de uitzend bureau,s ze waren net 10 dagen op zogenaamd werk criuse naar de usa geweest

Johne355 4 april 2016
Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best ddegfecaakekReageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Aanmelden voor de papa-mama-kalender
 
Bestel nu