NIEUW!
PAPA MAMA KALENDER

Wie haalt de kinderen van school? Hoe laat begint de zwemles? Wat doen we met de vakanties?
Maak een overzichtelijk rooster van alle activiteiten van de kinderen met behulp van de papa-mama-kalender. Maak in 3 stappen je eigen online papa-mama-kalender. Klik voor een korte uitleg op de 3 blokken »

Blog


Wanneer vertel je de kinderen dat je gaat scheiden

24 februari 2016

Wanneer vertel je de kinderen dat je gaat scheiden. (1)

Eén van de moeilijkste momenten in je leven is misschien wel dat je kinderen moet vertellen dat je gaat scheiden.

De scheidingsboodschap aan de kinderen kunnen we niet makkelijker maken, maar we kunnen je wel een aantal tips geven om de echtscheidingsmelding voor jezelf en voor de kinderen wat makkelijker te maken.


Wat is het beste moment om de kinderen te vertellen dat je gaat scheiden?
  • Dat hangt een beetje van de kinderen af. Voor sommige kinderen is het prettig dat ze de volgende dag weer naar school kunnen omdat ze dan afgeleid worden van de situatie. Voor andere kinderen is het juist prettig om de volgende dag vrij te zijn.
  • Kies een rustig moment uit om te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Zorg dat je niet gestoord wordt en nadat je het verteld hebt de rust en de tijd hebt om de kinderen op te vangen.
  • Vertel het de kinderen niet 'te laat'. Dat wil zeggen, geef kinderen de tijd om aan de situatie te wennen. Ook al verandert er eerst niets in de gezinssituatie.

  • Zorg er voor dat de kinderen het niet van anderen horen dat jullie gaan scheiden. Soms kiezen de ouders er voor om de echtscheidingsmelding aan de kinderen uit te stellen omdat er nog veel geregeld moet worden of omdat er nog veel onzekerheid is over bijvoorbeeld de nieuwe woonsituatie. Let dan op dat de kinderen het niet van derden horen dat jullie uit elkaar gaan.
Natuurlijk geeft een echtscheiding bij kinderen, net als bij de ouders, verdriet en machteloosheid. Maar, wanneer de echtscheidingsboodschap met aandacht voor de kinderen gebracht wordt, zijn kinderen meestal flexibel genoeg om goed om te gaan met de scheiding van hun ouders. Daarbij zijn kinderen zich meestal al langer op de hoogte van de spanningen in het huwelijk. Met anderen woorden: kinderen zijn vaak meer voorbereid op een echtscheiding dan de ouders weten. 

En voor elke ouder geldt: je kunt kinderen niet voor pijn en verdriet in het leven behoeden. Ook 'niet scheiden' kan voor wonden zorgen, die soms dieper zijn dan die van kinderen die wel een scheiding hebben meegemaakt.

In de volgende blog: Wat vertel je de kinderen als je gaat scheiden


Reacties

Bea Uuldriks 28 maart 2016
ik heb hun het bericht laten lezen, ze waren al 12 plus ,dat zijn vriendin Gea mijn ex niet kon missen en graag met hem mee wou om voor hem een baan in groningen te zoeken bij de uitzend bureau,s ze waren net 10 dagen op zogenaamd werk criuse naar de usa geweest

Johne355 4 april 2016
Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best ddegfecaakekReageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Aanmelden voor de papa-mama-kalender
 
Bestel nu