NIEUW!
PAPA MAMA KALENDER

Wie haalt de kinderen van school? Hoe laat begint de zwemles? Wat doen we met de vakanties?
Maak een overzichtelijk rooster van alle activiteiten van de kinderen met behulp van de papa-mama-kalender. Maak in 3 stappen je eigen online papa-mama-kalender. Klik voor een korte uitleg op de 3 blokken »

Blog


Weg met de juridisering van het ouderschapsplan

16 september 2015

Al voor het verplicht stellen van het ouderschapsplan werd er door mediators en bemiddelaars al veel gebruik gemaakt van het ouderschapsplan bij echtscheiding. In het convenant werden dan de zaken als het gezag, hoofdverblijfplaats van de kinderen en de hoogte van de alimentatie geregeld. Daarnaast werd in het convenant vermeld of de ouders kozen voor een omgangsregeling of een co-ouderschap en voor de praktische invulling daarvan werd verwezen naar het ouderschapsplan.

Met andere woorden het ouderschapsplan was er alleen voor om de praktische uitvoering van het gezamenlijk ouderschap na de echtscheiding te regelen op basis van de afspraken in het convenant. Hierdoor was het ouderschapsplan een redelijk vriendelijk, niet juridisch document. Dat betekende dat de ouders onderling het ouderschapsplan konden wijzigen wanneer de situatie daarom vroeg.

Vanaf 2009 is het ouderschapsplan zo langzamerhand verworden tot een juridisch wurgcontract waarmee ze, als het zo uitkomt, de andere ouder mee om de oren kunt slaan. Daar waar voorheen het ouderschapsplan begon met:  “de ouders van …….”, begint het ouderschapsplan nu  met : “partijen komen overeen……”. En dat laatste heeft niets meer te maken met gezamenlijk ouderschap maar meer met een zakelijke overeenkomst.

Voorkomen van ruzie over het ouderschapsplan?

Neem alle kindgerelateerde zaken die aan wet- en regelgeving moeten voldoen op in het convenant. In het convenant worden de grote lijnen van de omgangsregeling of het co-ouderschap opgenomen door bijvoorbeeld het aantal dagen per maand te benoemen dat de kinderen bij de vader en de moeder verblijven. Het ouderschapsplan kan dan vervolgens helemaal in het teken staan van het gezamenlijk ouderschap na de echtscheiding.

Het is de taak van de mediator of advocaat om goede voorlichting en begeleiding te geven tijdens het maken van het ouderschapsplan door ouders er bewust van te maken:

  • dat er een praktisch haalbare omgangsregeling of co-ouderschap afgesproken moet worden;
  • dat afspraken op papier in de praktijk soms niet werkbaar blijkt te zijn (daar kom je pas in de praktijk achter);
  • dat het kan gebeuren dat kinderen zich onprettig voelen bij de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan en dat het ouderschapsplan daarom gewijzigd moet worden;
  • dat gezamenlijk ouderschap na de scheiding meer overleg vergt dan het ouderschap tijdens de relatie;
  • dat het je niet houden aan afspraken onmiddellijk gevolgen heeft voor de andere ouder en leidt tot ergernissen;
  • dat de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan wijzigen doordat de kinderen ouder worden;
  • dat wanneer één van de ouders ander werk krijgt (niet ondenkbaar in deze tijd) het ouderschapsplan mogelijk gewijzigd moet worden;
  • dat regelmatige evaluatie, als het kan samen met de kinderen, nodig is om de afspraken in het ouderschapsplan werkbaar te houden;
  • dat ouderschapsplan vooral bedoeld is als basis voor het gezamenlijk ouderschap na de echtscheiding en vooral  ruzie moet voorkomen.

 

Door de het ouderschapsplan uit de juridische sfeer te halen, minder te focussen op rechten en plichten, maar het zwaartepunt te verleggen naar het gezamenlijk ouderschap na de scheiding, is het mogelijk om ruzies over het ouderschapsplan te voorkomen. Een mooie taak voor iedereen die beroepshalve te maken heeft met het begeleiden van scheidingen en het opstellen van ouderschapsplannen.

 


Reacties

Bea Uuldriks 28 maart 2016
ik heb hun het bericht laten lezen, ze waren al 12 plus ,dat zijn vriendin Gea mijn ex niet kon missen en graag met hem mee wou om voor hem een baan in groningen te zoeken bij de uitzend bureau,s ze waren net 10 dagen op zogenaamd werk criuse naar de usa geweest

Johne355 4 april 2016
Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best ddegfecaakekReageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Aanmelden voor de papa-mama-kalender
 
Bestel nu